Chapter-10
Drugs Acting on The Kidney
DIURETICS
Diuretics are drugs which increase the flow of urine. These drugs are mainly used for the relief of edema. Also they are useful for the elimination of toxic products through urine.
Classification of diuretics
1. High efficacy diuretics / Loop Diuretics / High ceiling diuretics:
A. Sulphamoyl derivatives:
Furosemide,
Bumetanide,
Piretanide.
B. Phenoxyacetic acid derivatives:
Ethacrynic acid
C. Organomercurials:
Mersalyl
MOA: Inhibit Na*-K*-2Cl Cotransport
2. Medium efficacy diuretics:
A. Benzothiadiazines: (Thiazides) Chlorthiazide, Hydrochlorthiazide, Benzthiazide, Flumethiazide, Clopamide
B. Thiazide like related heterocyclics: Chlorthalidone, Xipamide, Metolazone, Indpamide
3. Weak / Adjunctive diuretics:
A. Carbonic anhydrase inhibitors: Acetazolamide, Ethoxazolamide
B. Potassium sparing diuretics:
(i) Aldosterone antagonist: Spironolactone
(ii) Directly acting: Triamterene and Amiloride
(iii) Osmotic diuretics: Mannitol, Isosorbbide, Urea & Glycerol
(iv) Xanthines: Theophylline
Loop diuretics
Site of action= Site II
MOA =Inhibit Na*-K*-2CI Cotransport
Side effect= Hypokalemia, Hyponatremia, Hyperglycemia, hyperuricemia, Ototoxicity & Hepatotoxicity
Uses= Pulmonary oedema, Hypertension (For short term treatment), Food & drug poisoning, renal failure.
Thiazide diuretics
Site of action= Site III
MOA=Inhibit Na* -Cl transport
Side effect= Hypokalemia, Hyperglycemia, Hyperuricemia, hypercalcemia, alkalosis.
Uses=Hypertension (For long term)
Spiranolactone
Site of action= Site IV
MOA=inhibit Aldosterone induced protein
Side effect=Hyperkalemia, gynacomastia, impotence, hirsutism
Uses=
Amiloride & Triamterene
Site of action= Site IV
MOA= Inhibit Luminal sodium channel
Side effect=Hyperkalemia
Osmotic diuretics
Site of action= Primarily PT
MOA= increase osmotic pressure of renal tube
Side effect=Headache (Mannitol)
Uses=Cerebral oedema, Food & drug poisoning, Acute congestive glaucoma.
Carbonic anhydrase Inhibitor
Site of action= PT
MOA= Inhibit carbonic anhydrase
Side effect= Systemic acidosis, Kaliuretic
Uses=Glaucoma, Epilepsy, Acute mountain sickness, Alkalization of urine.
Short Questions & Answers
1.Loop diuretics act by
(a) Inhibition of Na*-Cl'symport
(b) Inhibition of Na*-K*-2Cl cotransport
(c) Inhibition of Na*-K* ATPase
(d) Inhibition of Na* channel
Answer :Inhibition of Na*-K*-2Cl cotransport
2 Which of the following is a high ceiling diuretic
(a) Furosemide
(b) Spironolactone
(c) Acetazolamide
(d) Thiazide
Answer:Furosemide
3.Diuretics of choice for acute pulmonary edema
(a) Loop diuretics
(b) Thiazides
(c) Spironolactone
(d) Mannitol
Answer :Loop diuretics
All types of edema.
4.Thiazide cause
(a) Metabolic alkalosis
(b) Metabolic acidosis.
(c) Respiratory alkalosis
(d) Respiratory acidosis
Answer:Metabolic alkalosis
5.Maximum potassium loss is caused by which diuretics
(a) Furosemide
(b) 'Thiazide
() Acetazolamide
(d) Spironolactone
Answer:Acetazolamide
6.Diuretic which can be given in mild to moderate hypertension?
(a) Loop diuretic
(b) Thiazide diuretic
(c) Osmotic diuretic
(d) Potassium sparing diuretic
Answer:Thiazide diuretic
7.Mannitol is not used in
(a) Acute renal failure
(b) Pulmonary edema
(c) Cerebral edema
(d) All of the above
Answer:Pulmonary edema
8.ADH acts on
(a) Proximal convoluted tubule
(b) Distal convoluted tubule
(c) Loop of Henle
(d) Collecting duct
Answer :Collecting duct
9.The diuretic group that does not require access to the tubular lumen to induce diuresis is
(a) Carbonic anhydrase inhibitor
(b) Na-Cl symport inhibitor
(c) Mineralocorticoid antagonist
(d) Na-K symport inhibitor
Answer:Mineralocorticoid antagonist
10. Which of the following is a mineralocorticoid antagonist
(a) Spironolactone
(b) Inamrinone
(c) Nicorandil
(d) Ketorolac
Answer:Spironolactone
11.Diuretics that can be used in renal failure is
(a) Furosemide
(b) Chlorthiazide
(c) Mannitol
(d) Chlorthalidone
Answer:Furosemide
All loop of diuretics.
12.In diabetes insipidus, diuretic showing paradoxical antidiuretic activity
(a) Thiazide
(b) Triamterene
(c) Spironolactone
(d) Furosemide
Answer :Thiazide
13.Loop diuretics acts on
(a) Descending limb
(b) Thick ascending limb
(c) Cortical segment
(d) Collecting duct
Answer :Thick ascending limb
14. Furosemide causes all except
(a) Hyperuricemia
(b) Ototoxicity
© Hypercalcemia
Hypokalemia
Answer :Hypercalcemia
15. Thiazides cause hypercalcemia by
(a) Increased Ca absorption
(b) Increased PTH secretion
(c) Decreased calcitonin secretion
(d) Decreased calcium excretion
Answer :Decreased calcium excretion
16. True regarding acetazolamide is
(a) Irreversible inhibitor of carbonic anhydrase
(b) Structural resemblance to sulfonamides
(c) It decreases Na, K, Glucose excretion
(d) It causes metabolic alkalosis
Answer:Structural resemblance to sulfonamides
17.Glycerol is an
(a) Osmotic diuretic
(b) Purgative
(c) Antidiabetic
(d) Antiemetic
Answer :Osmotic diuretic
18.Drug causing gynecomastia is
(a) Spironolactone
(b) Rifampicin
(c) Penicillin
(d) Bumetanide
Answer :Spironolactone
19.Acetazolamide is
(a) Competitive and reversible carbonic anhydrase inhibitor
(b) Non-competitive and reversible carbonic anhydrase inhibitor
(c) Competitive and irreversible carbonic anhydrase inhibitor
(d) Non-competitive and irreversible carbonic anhydrase inhibitor
Answer :b
20.Carbonic anhydrase inhibitors
a) Increase the excretion of weekly Basic drugs
b) Reduce excretion of weakly basic drug
c) Reduce excretion of weakly acidic drug
d) No effect on excretion of acidic and basic drug
Answer :b
21. Thiazide diuretics can be used for the treatment of all these conditions except
a) Idiopathic hypercalciuria with nephrocalcinosis
b) Hyperlipidaemia
c) CHF
d) Hypertension
Answer :Hyperlipidaemia
22.Which of the following diuretics is used in the treatment of glaucoma
a) Acetazolamide
b) amiloride
c) Bumetanide
d) None
23.The renal system does not play a direct role in regulating witch of the following?
a) Blood solute concentration
b) Blood temp
c) Blood pressure
d) Blood Ph
24.Diuretic acting primarily on thick ascending time of the loop of Henle
a) Bumetanide
b) Chlorothiazide
c) Mannitol
d) Spironolactone
25.Loop Diuretics act on site II and Inhibited
a) Na, cl-
b) Na*K*,cl·
c) Carbonic anhydrase
d) Aldosterone
26.Which one is a aldosterone antagonist
a) Spironolactone
b) Amiloride
c) Triamterene
d) All
27.Which one is a K* sparing diuretics
a ) Spironolactone
b) Amiloride
c) Triamterene
d) All
28.Steroidal ring present in
a) Spironolactone
b) Chlorthalidone
c) Metolazone
d) None of above
29.Cerebral Edema is treated with.
a) Thiazide
b) Osmotic diuretic
c) Spironolactone
d) All
30.Which of the following is a high ceiling diuretic?
a) Torsemide
b) Canrenon
c) Chlortalidone
d) Thiazide
31.Spironolactone should not be given with
a) B-Blocker
b) ACE- inhibitor
c) Amlodipine
d) Chlorothiazide
Because Ace inhibitor also produced potassium retaining. But thiazide used which potassium retarded from body.
32. Diuretics that can be used in renal failure is
a) Metolazone
b) Furosemide
c) Mannitol
d) both a and b
33.Hearing loss occurs rarely which type of diuretic
a) Potassium sparing diuretic
b) Thiazide
c) High ceiling diuretic
d) Osmotic diuretic
34.Acetazolamide used in
a) Epilepsy
b) Glaucoma
c) Acute mountain sickness
d) All
35.Most marked Kaliuretic caused with
a) Acetazolamide
b) Spironolactone
c) Furosemide
d) Ethacrynic acid
Comments
Post a Comment